Pitali ste kako je prošla Axilis JavaScript škola…

Danijela Kobescak
Axilis
Published in
4 min readJun 23, 2017

--

Emocije i dojmovi su se slegli, a mi smo sretni što smo imali priliku upoznati brojne ambiciozne studente s iznimnim talentima i ponosni jer smo dali najbolje od sebe kako bi ostvarili obećano.

Ove se godine na Axilis JavaScript School prijavilo više od 350 studenata sa svih mogućih fakulteta što nas je posebno razveselilo jer je to pravi pokazatelj koliko je programiranje važno u današnje vrijeme, ali i da su mladi svjesni toga. Nakon 2 selekcijska kruga, odabrali smo 15 polaznika koji su se družili s našim mentorima 5 subota zaredom. Osim stare, uigrane ekipe predavača: Vedran Maršić, Matko Raguz i Petar Kovačević, ovogodišnjoj postavi pridružio se i prošlogodišnji student Sergej Jakovljev. O Sergeju i njegovim junačkim djelima pišu se priče, održavaju intervjui i organiziraju photo sessioni, a on je i dalje ostao skroman, ali vrstan mladi developer.

Osim Sergeja koji je bio veliki motivator AJSS studentima, ključna motivacija bio je program radionica prilagođen predznanju polaznika. Obrađeni su JavaScript, Node i React te odradili brojni praktični zadaci kako bi pripremili AJSS 15-orku na završni projekt koji su sami trebali napraviti. Taj projekt bio je potvrda: predavačima da su uspješno prenijeli znanje i studentima da su zaista naučili, kao i da to znanje mogu implementirati u praksi.

Samo pusta predavanja ili nešto više?

Uz završni projekt, polaznici su svaki tjedan dobivali zadaću koju su pregledavali i komentirali na predavanju kako bi što kvalitetnije obradili sadržaj. Predavačima, koji su ujedno bili i mentori dostupni 24/7, bilo je važno izgraditi prijateljski odnos u kojem će svi moći pitati i komentirati što god im nije jasno ili gdje smatraju da bi mogli naići na problem. Vjerujem da je taj prijateljski odnos u obrazovnom sustavu, kao i brzina prilagodbe novim potrebama tržišta krucijalna.

Iako navedeni programski jezici još uvijek nisu zauzeli svoje mjesto u kurikulumima hrvatskih fakulteta, poznavanje istih postalo je uvjet za dobivanje posla u struci. Iz tog razloga jako cijenimo studente koji žele raditi na svom znanju i koji su upoznati s potrebama tržišta, posebno brzim izmjenama novih trendova u programiranju. Da to nije samo floskula u Axilisu, može potvrditi 5-ero polaznika Axilis JavaScript škole kojima je ponuđen posao.

Osim učenja tijekom tih 5 radnih subota i nesprestane komunikacije na Slacku, bilo je puno zabave i smijeha na predavanjima kad bi nekom od predavača zapeo demo, kao i za vrijeme ručka kad smo se osjećali kao da smo vani s društvom.

Malo statistike još nikog nije ubilo

Međusobna povezanost i prijateljski pristup odlično su prihvaćeni od strane polaznika. Na pitanje: “Što te posebno oduševilo na AJSS radionicama?” u anketi koju smo proveli nakon AJSS, najviše ljudi odgovorilo je upravo to — prijateljski pristup. Samo neki od odgovora su:

Atmosfera, te prijateljski i vrlo profesionalni i stručni odnos svih djelatnika Axilisa.

Pristupačnost cijele Axilis ekipe te spremnost na pomoć u svakom trenutku, što za vrijeme, što izvan trajanja radionica.

Totalna opuštenost tijekom predavanja. Sudjelovanje svih koji su prisutni u prostoriji u nastavi posvaljanjem pitanja bez i malo zadrške i osuđivanja.

Jako smo srdačno primljeni i voditelji i svi drugi iz Axilisa koji su bili s nama na radionicama su bili jako dragi prema nama i nastojali da nam bude što ugodnije.

Suza u oku, knedla u grlu

Pitali smo ih i što će od stečenog znanja i vještina moći primijeniti na novim projektima. Više od 70% ekipe odgovorilo je — sve. Dok smo čitali odgovore ankete, već smo na ovom pitanju bili razgaljeni.

To potvrđuje i sljedeće pitanje — “Axilis JavaScript School bila bi kvalitetnija kada bi…”, odnosno odgovori: trajala dulje (1) i se ne bi prekinula (2). I mi bi da je moglo trajati dulje…

Red, rad i disciplina

Ovogodišnja Axilis JavaScript škola okupila je tim mladih developera koji su svojom voljom i disciplinom ranosubotnjeg ustajanja, kao i aktivnom interaktivnošću i spremnošću na rad dokazali da su spremni za nove poslovne avanture. Zasluženo su dobili svoje personalizirane nagrade :)

Još jednom — hvala svim studentima koji su proveli s nama 5 tjedana, svima koji ove godine nisu dobili priliku sudjelovati jer smo bili ograničeni s brojem mjesta i svima koji su sudjelovali u realizaciji Axilis JavaScript School.

Hvala na čitanju! ❤!

Who is Axilis? We are an agile team of exceptional engineers and designers, who like to help businesses of all sizes design & build impactful software products. Check us out on Facebook, Twitter, Instagram and LinkedIn.

--

--